A borbemutatón minden juniborász 2-2 bort mutat be a közönség számára és ebből az egyikkel nevez. A Junibor tagok szavaznak, aszerint hogy melyik bor tetszik nekik a kóstolón. Korábban Bolyki Jani, Hernyák Tomi és Demeter Endre bora találtatott a legjobbnak. Büszke vagyok, hiszen első alkalommal kapta meg egy édes bor a JuniWine címet – mondja Árvay Angelika, a Junibor Egyesület elnöke.
Az elismerés mellé idén egy külföldi kiállítói standon való bemutatkozási lehetőség is jár a HITA (Nemzeti Külgazdasági Hivatal) jóvoltából. – Ezzel a felajánlással a HITA célja, hogy minőségi magyar termékeket mutasson be a nemzetközi színtéren, és egyúttal potenciális piacot nyisson tehetséges, magyar vállalkozóknak. Ráadásul a megtiszteltető cím mellé mindenki felajánlott 1-1 palack bort, elég szép gyűjteménnyel térhettem haza – mondja mosolyogva a borász.
A nyertes bort 2009-ben készítette el először. – Akkor éppen a születésnapomon szüreteltük a részben töppedt termését annak a fajtának, amelyik az egyik kedvencem. A napi munkában sokszor csak rövidítve, SM-ként emlegettük a sárgamuskotályt, és hogy megkülönböztessük a száraz verziótól általában ‘Édes sm’ volt a munkaneve. A két szó aztán hamarosan összecsúszott, így született meg az Édesem, ami lévén az első édes borom igen közel állt hozzám – mondja Angelika.
Ugyan 2010 kimaradt, tavaly ismét elkészítette a bort. A szőlő a Padihegyről származik, tavaly szeptember végén szüretelték le, majd gondos válogatást követően egy négynapos áztatás következett. Ez után préselték ki a bort, amely acéltartályban erjedt és érlelődött. – Hiába a 80 grammnyi cukortartalom, még azok is szívesen szokták visszakóstolni, akik inkább a száraz borokat kedvelik. Július 3-án palackoztuk, így az Édesem 2011 az etyeki kóstolón debütált – mondja a díjnyertes borász. (Borkultusz)